joi, 26 ianuarie 2012

S-A DUS ALBASTRUL CER SENIN

   Odata cu dementa imbogatirii, incalzirea globala si schimbarea fara intoarcere a climei, am pierdut anotimpuri si stari de echilibru. Nu le vom mai avea niciodata si trist este ca nici urmasii nu le vor mai avea.
    Iernile frumoase cu zapada ce incepea sa cada prin decembrie, Craciunul cu fulgi cazuti din cer, nameti prin care croiam poteca cu o lopata de lemn. Mirosul de portocala Jaffa, coapta la soare, mirosul de ger, mirosul fumului de la cosuri, cantecul saniilor cu zurgalai, turturi sticlosi atarnand la jgheaburi, gerul Bobotezei. Apoi spre sfarsitul lui februarie déjà incepea sa se incalzeasca usor-usor, prin peticele de pamant aparute, isi croiau drum vestitorii: ghioceii si brandusele.
    In primavara se facea caldut, pomii infloreau fara frica unui inghet, incepea sa adie un vanticel prietenos, in aprilie chiuleam de la scoala sa inot in Dunare. Impartasania, Pastele cu Iepurasul. Oaia care nu o sa inteleaga niciodata de ce Invierea trebuie sarbatorita cu sacrificarea puiului ei. Lalele, narcise, viorele, zambile, lacramioare infloresc.
    Vara, mmmm.., vara inceputa cu mirosul teilor si ciresi furate din pomii vecinilor (pe al meu il furau altii)….Veri calde, cu soare prietenos, nu agresiv….si ploile, da ploile de vara, incepute brusc, cu cerul negru brazdat de fulgerele lui Ilie, cu picaturi de apa, calda, cat bobul de fasole, rapaind pe acoperisuri. Ploi de o jumatate de ora prin care imi placea sa ma plimb printre basicile din balti. Noptile senine de vara, licurici. Veveritele de la Borsec si guvizii de la 2 Mai (la tanti Mita)
    Toamna…struguri, must, aprovizionarea pentru iarna, gogonele si gogosari, varza pentru moare, gratare cu pastrama, burnita, ceata, o feerie de culori raspandita in stratul de frunze plecate la culcare. Gutui….si iar iarna frumoasa…
    Treptat clima s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, betonul, otelul, plasticul (polimeru` ma-sii) iau locul caramizilor, pietrei, nisipului, lemnului. Prostul-gust si lacomia metastazeaza natura si societatea.….totul se degradeaza, frumusetea naturii se ofileste IREVERSIBIL.      Oameni, va dati seama ce ati pierdut pentru totdeauna ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu