duminică, 26 aprilie 2015

La Renaissance XXI.

Să vedem, Europa, Evul Mediu Târziu : societatea dominată de o clasa conducătoare, singura care beneficia de privilegii dar mică ca număr în comparaţie cu totalul populaţiei, şcoala (cu excepţia Italiei) pregătea în general preoţi pentru biserici iar accesul la studii era de asemenea restrâns, Marea Foamete, epidemii de ciumă, răscoale, Războiul de o sută de ani, alte conflicte regionale mai mici sau mai mari, decăderea vieţii urbane, exacerbarea barbariei, justiţia era părtinitoare şi discreţionară, cu alte cuvinte, ceea ce este cunoscut în istorie sub numele de "Criza Evului Mediu Târziu".
Sună cunoscut, nu ?
În condiţiile în care de atunci civilizaţia s-a răspândit pe tot globul. ce avem noi acum, în Secolul XXI, la nivel mondial ? Societatea dominată de o clasa conducătoare, mică ca număr, accesul la studii înalte dificil şi costisitor, puţin permiţându-şi să-şi trimită copiii la studii într-o universitate de valoare, criza alimentară ameninţă să bântuie omenirea, epidemii diverse, viruşi noi, revolte populare peste tot în lume, nici o zi fără un război undeva pe glob, justiţia funcţionează cu rateuri, viaţa urbană în centrele mari a devenit un haos, barbaria, socială, culturală, politică, este prezentă la toate nivelurile, se promovează violenţa prin orice mijloc media, omul se îndepărtează de om pe zi ce trece,
Spectrul unei noi Crize ameninţă omenirea, dar să nu uităm, precedenta Criză nu s-a terminat !
Savanţii, artiştii, filozofii, chiar şi unii bancheri, au găsit o soluţie spre sfârşitul Evului Mediu : Renaşterea (La Renaissance). Renaşterea a apărut că o necesitate a unei revoluţii benefice, progresiste, în preocupări intelectuale, dar şi schimbări sociale şi politice. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Ceea ce vreau să spun este că omenirea, ACUM, în secolul XXI, are nevoie de o Renaştere. Oameni de ştiinţă, filozofi, profesori, scriitori, artişti din tot spectrul artistic, fiind fără fonduri deoarece nu văd o implicare a bancherilor sau a marilor corporaţii, inclusiv a trusturilor media, ar trebui să-şi dea mâna, să-şi unească eforturile pentru a schimba sistemul radical : intelectual, social, politic. Lucru care poate fi făcut prin cercetări, idei, informaţii, şcoală cu o programa reală şi bine fundamentată, cultură autentică şi nu literatură de doi lei, scălămbăieli aşa-zis actoriceşti sau muzicale, mâzgăleli coloristice sau hidoşenii monumentale etc şi mai ales promovarea istoriei, să învăţăm să respectăm ceea ce a fost bun şi să nu repetăm greşelile trecutului.
Visez, desigur, una din trăsăturile principale ale omului este distrugerea a tot, prin chiar existenţa lui, ignorând că progresul se poate face şi altfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu